Så ger du barnen läslust från det de är små

20 August 2019

Läsning öppnar dörrarna till kunskap och underhållning. Med Pickatale kan du läsa och lyssna till hundratals barnböcker.

Det är en viktig milstolpe för barn att knäcka läskoden. Plötsligt öppnar sig en helt ny värld för de små, i det magiska gränslandet mellan ett fantasiuniversum och utforskande av verkligheten.

Läslust och glädje med Pickatale

Läsning är inte bara en källa till stor glädje och underhållning för barnet – det är dessutom nyckeln till vidare inlärning, något som gör det till en viktig del av jobbet vi gör som föräldrar.

Samtidigt är detta en djupt lustbetonad aktivitet: De flesta barn älskar nämligen historier! Och föräldrarna har ofta goda minnen knutna till läsning från sin egen barndom.

Bättre förutsättningar att lyckas i skolan
Vetenskapenuttrycker också klart: Att börja läsa för barn i ung ålder påverkar deras skolvardag på flera vis. Det visar forskning från universitetet i Stavanger, som år 2014 och 2015 genomförde projektet På Spåret i Rogaland.

https://forskning.no/sprak-barn-og-ungdom-skole-og-utdanning/2015/10/lesing-hjemme-avgjorende-nar-barnet-begynner-pa

Pickatale er en trygg app for barna - Ingenting kan kjøpes i appen

Med utgångspunkt hos 1 171 förstaklassare och deras föräldrar mätte forskarna läs- och skrivfärdigheterna bland eleverna, samtidigt som föräldrarna tillfrågades om egna och barnens läsvanor på hemmaplan.

Slutsatsen blev – inte överraskande – att ju större betydelse böcker har i barnens liv från det att de är små, desto bättre rustade är de att lära sig läsa vid skolstart.

Att läsa för barnen stärker inte bara deras ordförråd utan lär dem dessutom något ännu mer grundläggande: sambandet mellan bokstäver och ljud. Det är särskilt rim, ramsor och språkliga lekar som styrker denna kompetens.

Koncentration och fantasi
En annan god anledning att börja läsa så tidigt som möjligt är att det stärker koncentrationen, och därmed förutsättningen att hänga med på lektionerna. Men litteraturen gör också barnen bättre rustade på andra plan, enligt norska föreningen !Les.

https://leseskogen.no/foreldre/ti-grunner-til-a-lese-hoyt-for-barnet/

På sin lista över tio goda anledningar till att läsa för och med barn nämner organisationen bland annat sociala färdigheter som en värdefull biverkan av läsning. Genom att uppleva situationer och erfarenheter utanför sitt vardagsliv övas barnen i att sätta sig in i andras situationer och känslor.

Och just känslor, fantasi och nyfikenhet får självklart inte glömmas när vi summerar bokformatets förträfflighet för barns utveckling. Möjligheten att skapa egna bilder och bli medförfattare till berättelser är en av de stora fördelarna med att läsa och ökar garanterat kreativiteten senare i livet.    

För barn i alla åldrar
Med Pickatale kan barnet lyssna till en ljudbok – eller försöka läsa den själv. Stöter barnet på nya eller svåra ord kan hen trycka på ordet för att få det uppläst. På så vis hör barnet hur ordet uttalas och får hjälp att gå vidare i texten.

Att klara av att läsa en bok själv stärker självförtroendet. Pickatale gör det enkelt att välja böcker efter ålder eller läskunskaper och på så vis alltid finna en bok som passar. Med teknologin i de interaktiva böckerna sammanförs underhållning och lärande så att barnet kan knäcka läskoden under lek.

Lag opptil 4 profiler på Pickatale

Barnen kan roa sig med kända klassiker som Elias och Räddningsteamet och berömda Disneyfigurer eller hitta nya spännande böcker i ett bibliotek som rymmer hundratals titlar. De kan välja om de vill lyssna till en bok eller läsa själva – nya böcker tillkommer varje vecka.

Article

Et helt bibliotek med interaktive bøker

Barn i dag er heldigitale. De er vant til å bruke skjerm, og all lesing teller – også på skjerm. Lesing skal være lystbetont og gøy.

Les mer

Read article "Et helt bibliotek med interaktive bøker"

Article

Gøyal lesetrening

Lesetrening skal være morsomt for barnet og enkelt for foreldrene. Derfor er tekstene våre tilpasset barnas alder og nivå.

Les mer

Read article "Gøyal lesetrening"

Article

Tilgjengelighet

Med Pickatale er barnas favorittbøker alltid tilgjengelig sånn at du og barnet ditt alltid har tilgang til favorittbøkene – uansett hvor dere befinner dere!

Les mer

Read article "Tilgjengelighet"

Prøv Pickatale gratis!